W sklepach można znaleźć wiele różnego rodzaju ekspresów. Często klienci spotykają się z określeniem automatyczny, ciśnieniowy czy przelewowy, a tak naprawdę nie wiedzą, jaki typ napoju mogą dzięki niemu przygotować. Ekspresy różnią się nie tylko sposobem parzenia, ale także konstrukcją i ceną oraz możliwościami. Poznaj podstawowe cechy poszczególnych produktów i wybierz rozwiązanie, które zadowoli Twoje kubki smakowe.
Podział ekspresów do kawy
Podstawowo urządzenia można podzielić na ekspresy kombinowane, ciśnieniowe oraz przelewowe. Najprostsze w obsłudze są te ostatnie. Od wielu lat cieszą się dużym zainteresowaniem wśród konsumentów. Dzięki nim można przygotować jednorazowo nawet do kilku litrów kawy. Składają się z pojemnika na wodę, miejsca na filtr i kawę, dzbanka i płyty, która podgrzewa naczynie. Odpowiednią ilość kawy mielonej wsypuje się do pojemnika z filtrem. Po uruchomieniu ekspres sam zaparzy ją gorącą wodą, a kawa przesączy się przez filtr do dzbanka. Ekspresy przelewowe są stosunkowo tanie w zakupie i użytku. Warto jednak kupić młynek, by mielić kawę na świeżo.
Ekspresy kombinowane to połączenie modelu ciśnieniowego z przelewowym. Jeden moduł pozwala na parzenie espresso pod ciśnieniem, drugi dzbanka kawy z filtra. Dają dużą swobodę w wyborze napoju, a także pozwala na regulację mocy. Obsługę ułatwia wyświetlacz. Takie rozwiązanie sprawdzi się w domach, biurach i wszędzie tam, gdzie chcesz zapewnić każdemu aromatyczną kawę! Wysokiej jakości ziarna kupisz na https://coffeelove.pl/.
Ekspresy ciśnieniowe
Ekspresy ciśnieniowe dzielą się na półautomatyczne, automatyczne oraz kawiarki. Do półautomatycznych należą modele kolbowe. Najpierw trzeba zmielić kawę samemu, wsypać ją do kolby, a następnie zamontować ją w urządzeniu. Ekspresy kolbowe mają także dyszę do spieniania mleka. Dzięki temu można wygodnie przygotować latte lub cappuccino. Za sam proces parzenia odpowiada ekspres, natomiast po tronie użytkownika leży mielenie kawy, jej porcjowanie czy ubicie. Automatyczne ekspresy można podzielić na te z wbudowanym młynkiem (wolnostojące lub do zabudowy), kapsułkowe oraz na saszetki. Te najpopularniejsze na ziarna są wygodne i łatwe w obsłudze. Dają możliwość przygotowania kawy jak z kawiarni. Możesz wybierać między klasycznym espresso, doppio, americano czy napojach mlecznych. Dzięki pełnej automatyzacji odkamienianie czy czyszczenie maszyna wykonuje samodzielnie. Trzeba jedynie kontrolować proces (dolać wody, wylać skropliny czy opróżnić pojemnik). Modele z wbudowanym młynkiem pozwalają na spersonalizowanie ustawień oraz zapewnia powtarzalność parzenia.
Ekspresy kapsułkowe umożliwiają parzenie jednej porcji kawy. Wszystkie czynności wykonuje urządzenie, wystarczy włożyć wybraną, kompatybilną z systemem kapsułkę. To dobre rozwiązanie dla osób, które potrzebują małego urządzenia lub piją kawę okazyjnie. W tym wypadku koszty samych kapsułek są dosyć wysokie. Tańsze są saszetki, dedykowane do ekspresów o podobnym działaniu co kapsułkowe modele. Kawa jest jednak zamknięta w miękkiej saszetce, która jednocześnie pełni rolę filtra. Ostatnim rozwiązaniem jest kawiarka, która pozwala w szybki sposób zaparzyć kawę pod ciśnieniem, bez konieczności kupowania dużych urządzeń.



